Usein kysyttyä

Miten karting-harrastuksessa pääsee alkuun?

Alkuun pääsee, kun tulee radalle tutustumaan toimintaan ja kokeilee ajamista laina- tai vuokra-autolla. Jos laji tuntuu vetävän puoleensa, niin oman auton ostaminen on erinomainen tapa syventää harrastusta.

Miten nuorena ajamisen voi aloittaa?

Teoriassa ajamisen voi aloittaa vaikka 3-vuotiaana. Mitään ei kuitenkaan ole menetetty, vaikka ajamisen aloittaisi vasta 10-vuotiaana. Lapset ovat yksilöitä ja toiset ovat valmiita aiemmin kuin toiset. Kannattaa kuitenkin muistaa, että radalla ajaessaan kuljettaja on vastuussa paitsi omasta myös muiden kuljettajien turvallisuudesta, joten liian nuorena lasta ei kannata altistaa liian vaativille päätöksille. Yleensä sopiva ikä aloittaa karting on 5-7 vuotta.

Onko kerhoon pakko kuulua?

Kerhoon kuuluminen ei ole pakollista, jos ei kilpaile, mutta suositeltavaa se on, sillä kerhon kautta saa paljon kontakteja, tietoa ja oppia. Jos kartingissa haluaa kilpailla, on kerhoon kuuluminen pakollista: Kilpailemiseen vaadittavaa lisenssiä ei voi ostaa, jos ei ole kerhon jäsen.

Mitä luokkaa kannattaa ajaa?

Luokan valintaan vaikuttaa eniten kuljettajan ikä ja koko. Alle 10-vuotiaille suositeltuja luokkia ovat Cadet ja Micro, 10-13-vuotiaille taas Mini 60. Yli 14-vuotiaille aloittelijoille voi suositella luokkaa Raket 120. Nämä ovat yleisimpiä luokkia, niiden parista on helpoin aloittaa harrastus ja näissä luokissa oppii ajamaan mutkat oikein. Luokista voi lukea lisää kilpaluokat-sivulta

Millainen käytetty auto kannattaa ostaa?

Käytettyä autoa ostaessa kannattaa huomioida muutama asia. Näitä ovat paitsi auton kunto, myös sen ikä ja merkin yleisyys. Liian vanhaan tai liian harvinaiseen merkkiin saattaa olla vaikea löytää varaosia ainakaan nopeasti.

Ehkä tärkein asia on varmistaa, että auton runko on suora ja ehjä, ja mielellään kolaroimaton. Joskus runkoputki vääntyy kolaroinnin tai ulosajon seurauksena, ja runkoputken korjaaminen oikaisemalla ei täysin palauta sen alkuperäisiä ominaisuuksia. Näin ollen autosta ei enää koskaan tule ihan niin nopeaa kuin ennen kolaria, ja tämä luonnollisesti laskee käytetyn rungon arvoa. Rungon alle kannattaa myös kurkata: Kun runko ajaessa väkisinkin toisinaan osuu asfalttiin, se kuluu, ja sen ominaisuudet heikkenee pikku hiljaa. Pieni kuluminen ei haittaa, mutta jos runkoputki alkaa olla hioutunut puhki, kannattaa katsella jokin muu vaihtoehto. Runkoputken kulumisen voi estää käyttämällä runkosuojia, ja monesti myynti-ilmoituksessa tämä mainitaankin.

Myös kulutusosien kunnolla on merkitystä: Jarrupalojen uusiminen on vielä edullista, mutta jos käytettyyn autoon täytyy uusia vaikkapa taka-akselin laakerit ja jarrulevy, niin remontin hinta nouseekin äkkiä yllättävän suureksi auton hintaan nähden.

Moottorit ovat aina yksilöitä. Käytettyä moottoria ostettaessa pitää tiedostaa mitä on ostamassa: Onko kyseessä todistetusti nopea huippuunsa viritetty kisakone, vaiko jo parhaat päivänsä nähnyt harjoittelukäyttöön passeli moottori. Näiden hinta on erilainen, ja niiltä ei voi odottaa samanlaisia ominaisuuksia. Moottorin hintaa nostaa sen nopeus ja kunto ja laskee paitsi kunto, myös moottorin kysyntä: Jos moottorille ei ole tarjolla kilpaluokkaa tai sen luokitus on vanhentunut, se ei ole yhtä arvokas, kuin vastaava uudemman luokituksen moottori. Tällainen hieman vanhentunut moottori voikin olla erinomainen valinta harrastekäyttöön.