Onko karting kallis harrastus?

Mediassa näkee usein moottoriurheilua koskevassa uutisoinnissa mainintoja moottoriurheilusta ja erityisesti kartingista äärimmäisen kalliina lajina. Onko väitteissä perää? Lue tämä artikkeli, niin saat asiasta realistisen käsityksen.

On totta, että äärimmäisellä huipputasolla kartingissa, kuten missä tahansa huippu-urheilussa, kilpaileminen ja erityisesti menestyminen on erittäin kallista ja vaatii suurta taloudellista panostusta urheilijan tukijoukoilta ja sponsoreilta. Huipputason alapuolelle jää kuitenkin lavea alue, jossa asiat ovat aivan toisin.

Kartingia on mahdollista harrastaa ja jopa kilpailla menestyksekkäästi hyvin maltillisella vuosibudjetilla. Alkuun pääsee vuokraamalla kerhon autoja, mutta harrastuksen jatkuessa oman auton hankkiminen on mielekästä. Auton ja ajovarusteiden hankkimisesta syntyy jonkin verran aloituskustannuksia, mutta näillä on kuitenkin yleensä hyvä tai kohtalainen jälleenmyyntiarvo, joten osan rahasta saa myöhemmin takaisin.

Juniorikuljettajan ikä sekä harjoittelun tavoitteellisuus vaikuttavat kustannuksiin hyvin voimakkaasti. Nyrkkisääntö on, että mitä varttuneempi juniorikuljettaja on, sitä nopeammalla kalustolla hänen ikäryhmänsä ajaa, ja sitä suuremmiksi paisuvat kulut. Nopeampi ja tehokkaampi karting-auto kuluttaa enemmän renkaita, moottoria, polttoainetta,  jarruja sekä muita kuluvia osia, ja näillä on valtava vaikutus siihen, miten suureksi ajokauden kokonaiskulut muodostuvat. Jos esimerkiksi 7-vuotias aktiivisesti kansallisia kilpailuja ajava kuljettaja kuluttaa yhden kilpailukauden aikana neljä settiä renkaita, niin 15-vuotias MM-kisoihin valmistautuva kuljettaja käyttää saman määrän renkaita yhden aamupäivän aikana. Toisaalta, harrastetasolla kilpaileva 30-vuotias kuljettaja voi pärjätä koko kauden vaikkapa viidellä rengassetillä ja nauttia silti täysin rinnoin harrastuksesta ja kerätä vieläpä kilpailumenestystäkin.  Näin ollen on mahdotonta sanoa täsmällistä summaa, paljonko karting-harrastus maksaa vuodessa, sillä muuttujia on paljon, tavaroiden ja palveluiden hintahaitari on laaja ja paljon on kiinni huoltajan/kuljettajan omasta aktiivisuudesta. Tässä artikkelissa selvitetään kustannustekijät, jaetaan ne osiin ja arvioidaan kustannustekijöiden välttämättömyyttä. Tämän jälkeen harrastamisesta syntyvien kulujen karkea arviointi on helppoa vasta-alkajallekin.

Ajovarusteet

pakollinen hankinta
Turvallisuudesta ei voi tinkiä. Kypäräksi kannattaa ostaa sellainen, joka on hyväksytty kilpakäyttöön. Erityisesti pienimmille kuljettajille on suositeltavaa ostaa kunnollinen niskatuki, joka estää niskan retkahdusvammat. Kypärän lisäksi ajohaalari, hanskat ja nilkan suojaavat kengät on säännöillä määrätty pakollisiksi ajovarusteiksi. Myös kylkiliivin käyttöä suositellaan. Ajovarusteita voi ostaa käytettynä, mutta kypärän kohdalla kannattaa käyttää harkintaa. Ainakaan huonokuntoiselta näyttävää yksilöä ei ehkä kannata ostaa, vaikka hyväksynnät olisivatkin voimassa.
alkaen ~300 eur

Auto ja moottori

pakollinen hankinta
Auton merkillä tai hinnalla ei junioriluokissa useinkaan ole ratkaisevaa vaikutusta kuljettajan saavuttamaan parhaaseen kierrosaikaan. Vaikutus on sitä pienempi, mitä nuoremmasta kuljettajasta puhutaan. Kunhan auto on ehjä (runko on suora) ja säädöt edes jotenkin kunnossa, niin nopea kuljettaja on nopea millä tahansa runkomerkillä. Myöskin moottorin vaikutus kilpailukykyyn on pienimmillä, alle 8-vuotiailla kuljettajilla olematon, kunhan moottori on kunnossa ja oikein säädetty.
alkaen ~900 eur

Liikennevakuutus

pakollinen hankinta
Liikennevakuutus on pakollinen kaikilla radoilla. Hinta vaihtelee paljon eri vakuutusyhtiöissä.
alkaen ~100 eur

Kaluston säilytys

pakollinen hankinta
Harrastuksen ensimetreillä on helpointa säilyttää autoa kerhon tiloissa. Radalta voi vuokrata autolle säilytyspaikan edullisesti koko kauden ajaksi.
alkaen ~150 eur

Varikkotarvikkeet

pakollinen hankinta
Varikkokärry, jonka päälle auto nostetaan varikolla auton siirtämistä ja huoltamista varten, on käytännössä pakollinen hankinta, vaikka sitä ei säännöissä vaaditakaan.  Varikkokärry kannattaa hankkia käytettynä, sillä se ei juuri käytössä kulu: Eteenpäin myytäessä kärrystä saa käytännössä saman summan kuin siitä maksoikin.

Varikkomatto on pakollinen miltei kaikilla radoilla. Matto estää öljyn ja bensiinin valumisen maahan ja sitä kautta pohjaveteen.

Jos aikoo osallistua kilpailuihin, myös vähintään 6kg sammutin on sääntöjen mukaan pakollinen varuste varikolla. Sammutin toki kannattaa ehdottomasti hankkia vaikka ei kilpailisikaan. Bensiini palaa erittäin voimakkaasti, jos pääsee jotenkin syttymään, ja siinä vaiheessa sammuttimen etsiskely on myöhäistä. Ennen sammuttimen ostoa kannattaa tarkistaa sääntökirjasta sammutusteholle asetetut vaatimukset ja varmistua, että ostettava sammutin täyttää ne.
varikkokärry ~100 eur, matto ~50 eur, sammutin ~50 eur

Työkalut

pakollinen hankinta
Karting-autot ovat teknisesti erittäin yksinkertaisia laitteita. Tavanomaiset säätö -ja huoltotyöt voi suorittaa perustyökaluilla. Tarpeellisia ovat ainakin kuusiokoloavaimet, kiintoavaimet, muutama erilainen ruuvimeisseli, pieni hylsysarja sekä sytytystulpan avain.  Lisäksi tarvitaan rengaspainemittari ja kyky lisätä renkaaseen ilmaa, esim. polkupyörän pumppu. Perustyökalut voi ostaa mistä vain, mutta rengaspainemittari kannattaa olla kunnollinen, eikä se kaikkein edullisin markettimalli. Laadukkaita mittareita voi saada käytettynä edullisestikin, mutta ne ovat kysyttyjä, joten kannattaa sopia kaupat nopeasti. Työkalupakki on hyvä olla olemassa, niin asiat pysyvät järjestyksessä ja jokaiselle tavaralle on oma paikkansa. Järjestelmällisyys nopeuttaa toimintaa hektisessä kilpailutilanteessa ja säästää hermoja muissa tilanteissa.
alkaen ~100 eur

Ratamaksut

pakollinen kulu
Karting-ratojen päiväkohtaiset ratamaksut vaihtelevat tavallisesti 15 ja 25 euron välillä. Ratamaksun suorittamalla saa oikeuden ajaa radalla omalla kalustolla kokonaisen päivän. Joillakin radoilla hintaan sisältyy ajanotto. Monet radat myyvät myös kausikortteja, jonka lunastamalla saa oikeuden käyttää rataa koko ajokauden ajan.

Polttoaine

pakollinen kulu
Polttoaineen kulutus riippuu auton luokasta/suorituskyvystä, ajomäärästä ja radan luonteesta. Tavanomaisen kokonaisen harjoituspäivän ajomäärillä 2-tahtibensiinin kulutus voisi olla eri luokkien autoilla suurinpiirtein seuraavanlainen:

Puffo (alle 6-vuotiaat kuljettajat): 3 litraa / päivä
Cadet (alle 8-vuotiaat): 4 litraa / päivä
Micro ( 8-10-vuotiaat ): 6 litraa / päivä
Mini 60, Raket (10-14-vuotiaat): 8 litraa / päivä
OK Junior (12-14-vuotiaat): 20 litraa / päivä
OK  (14-16-vuotiaat): 25 litraa / päivä
KZ2 ( yli 15-vuotiaat): 30 litraa / päivä
Raket 120 ( yli 15-vuotiaat ): 12 litraa / päivä

Renkaat ja muut kulutusosat

pakollinen kulu
Renkaiden ja muiden kulutusosien tarve kilpailukauden aikana riippuu monesta tekijästä. Tärkeimpiä ovat ajettavat kilometrit, kilpailuluokka sekä kuljettajan taipumukset. Esimerkiksi alle 8-vuotialle suunnattua Cadet-luokkaa voi ajaa koko kauden muutamalla rengassetillä, ja näistäkin voi vaikka kaikki ostaa vähän käytettynä puolella hinnalla. Jarrupalojakaan tuskin tarvitsee uusia kauden aikana. Mutta isommissa ja nopeammissa luokissa kuluvien osien vaihtotarve kasvaa voimakkaasti. Paljon ajava 9-vuotias kuljettaja kuluttaa jo 2-3 settiä jarrupaloja ja 5-6 settiä renkaita kaudessa, ja aina isompaan luokkaan siirryttäessä kulutus yleensä kasvaa. Kuljettajan nopeuskin vaikuttaa, mitä kovempaa ajetaan, sitä enemmän rengasta kulutetaan.
rengassetti ~150-200 eur, jarrupalasetti ~50 eur

Kuljetuskalusto

Kuljetuskalusto ei ole aluksi välttämätön. Autoa voi säilyttää kerholta vuokratussa tilassa ratavarikolla, joten ajamaan pääsee helposti. Jos haluaa ajaa muillakin radoilla, voi alkuun tukeutua vuokrakalustoon, esim. peräkärryyn tai pakettiautoon. Myöhemmin voi hankkia omaakin kuljetuskalustoa, jos harrastus vie mukanaan.

Varaosat

Muiden kuin kuluvien varaosien tarve riippuu pitkälti kuljettajan tavasta lähestyä ajamista ja huippuvauhdin löytämistä ja toisaalta virhealttiudesta. Jotkut kuljettajat yrittävät aluksi liikaa, tekevät isoja virheitä ja ajavat kolareita, ja sitä myötä varaosapakissa täytyy olla paljon valinnanvaraa. Toiset taas ajavat maltilla ja tekevät harvoin ulosajoon johtavia virheitä, jolloin varaosiakaan ei niin usein tarvita.

Hyödylliset hankinnat

Muita tarvikkeita, kuten varikkotelttoja, pöytiä ja tuoleja voi hankkia oman viitsimisen ja mukavuudenhalun mukaan. Autoa huollettaessa on kätevää, jos vieressä on laskutilaa työkaluille ja varaosille. Teltta taas antaa suojaa auringolta, sateelta ja tuulelta, ja oman ajovuoron odottelu on mukavampaa, jos on jokin paikka, missä istua.

Kilpailut

Kilpailuihin osallistumisen kustannukset vaihtelevat paljon. Mitä suuremmat kisat, sitä kalliimmaksi ne tulevat. Kerho- ja harjoituskilpailujen osallistumismaksut ovat yleensä muutamia kymmeniä euroja, mutta jo SM-kilpailuissa yhden kilpailun pelkät osallistumismaksut voivat olla satoja euroja. Kansainvälisissä kilpailuissa kustannukset ovat reilusti tätäkin suurempia. Lisäksi päälle tulevat tietysti kisapaikalle siirtymisen ja mahdollisen majoittumisen aiheuttamat kulut.

Valmennus ja koulutus

Jos kartingia haluaa harrastaa tavoitteellisesti, kannattaa harkita kuljettajan valmentamista kilpailemiseen. Valmennuksia ja valmentajia on monen tasoisia ja hintaisia. Edullisimmillaan kerhon kautta järjestetty kuljettajavalmennus voi olla jopa maksutonta ja silti erittäin laadukasta. Valmennuksen vaativuus ja tasokkuus täytyy aina suhteuttaa kuljettajan vastaanottokykyyn ja -haluun, muuten valmennus on hyödytöntä.

Mekaanikkopalvelut

Yleensä tiimin mekaanikkona toimii kuljettajan isä tai äiti tai kuljettaja itse, mutta mekaanikkopalvelu on myös mahdollista ostaa, jos on itse haluton tai kyvytön hoitamaan mekaanikon tehtäviä. Mekaanikkopalvelussa ostetaan siis mekaanikko töihin tiimiin, ja mekaanikko antaa maksua vastaan kokemuksensa tiimin käyttöön ja vastaa auton säätämisestä. Rungolle ja moottorille on yleensä eri mekaanikot. Mekaanikkopalvelun avulla voi saada lisää suorituskykyä irti autosta tai rungosta, tai jopa kuljettajasta. Kokenut mekaanikko on myös suuri apu, jos oma kokemus esimerkiksi muuttuvista olosuhteista ja niihin reagoinnista on rajallinen. Mekaanikkopalveluiden hinnat alkavat parista sadasta eurosta / päivä, tutun mekaanikon voi toki saada edullisemminkin. Parhaat mekaanikot ovat suosittuja, joten jos haluaa tiimiinsä juuri tietyn mekaanikon, kannattaa olla ajoissa liikkeellä.